Ik plaats mijzelf achter de computer met om mij heen grote stapels kooktijdschriften, kookboeken en losse blaadjes met recepten. Waar heb ik zin in? Op dit moment is Nederland in de ban van siberische temperaturen, dus een lekkere erwtensoep of boerenkool met worst zou een mooie optie zijn, maar ik wil er toch iets meer van maken dan dat. In de winter heb ik altijd behoefte aan comfort-food, zoals risotto met veel room, kaas en truffel. Maar toen ik laatst onverwachts in een land was waar de zon scheen, keek ik naar de gemaakte foto's van mij in bikini en dacht: easy on the cream...
Ik was dus een beetje "lost" op receptengebied. Toen kwam van mijn tafelpartner het idee voor lasagne. Ik weet dat zo ongeveer iedereen in Nederland op zijn minst een lekkere lasagne op tafel kan toveren, maar dat is nou nét een van de dingen waar ik niet zo bedreven in ben. Het wordt altijd nooit een prachtig rechthoekig stapeltje, maar een ingestorte blubber. Maar wel heerlijk comfortfood, dus ik besloot me er maar aan te wagen.
De lasagne was van een vriendin van die vriend van me en een categorietje Allerhande. Nou, leek me dus niet al te moeilijk en dat was het uiteindelijk ook niet. Origineel, met de gehaktballetjes in plaats van rulgebakken gehakt, maar hij miste wel een beetje pit. Voor de volgende keer ga ik er zeker wat rode peper en wat meer kruiden aan toevoegen.
Ik was net zo inspiratieloos voor het toetje, tot ik ineens een ingeving kreeg. Wat is nou lekkerder op een ijskoude avond dan een ouderwetse apple crumble? Met custard uiteraard! Wel uit een pakje, tikkie valsspelen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik kon geen custardpap meer zeggen en leek na afloop wel zwanger. Ik speelde nog met de gedachte om de bovenste knoop van mijn spijkerbroek los te maken, maar dat was mijn eer te na. Zeer voldaan, na dit perfecte eten voor een perfecte stemming!
Lasagne met gehaktballetjes (het originele recept):
Ingrediënten
- 75 g boter
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 winterpeen, in dunne plakjes
- 4 stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
- 50 g bloem
- 700 ml halfvolle melk
- 1 schaal runderbraadworsten (4 stuks, 520 g)
- 1 el gedroogde oregano
- 1 pak verse lasagnebladen (250 g, koelvers)
- 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit voor de groentesaus 25 g boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de peen en bleekselderij toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomatenblokjes en peper en zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. koken met de deksel op de pan. Roer regelmatig. 2. Verhit ondertussen voor de bechamelsaus de rest van de boter in een pan. Voeg de bloem toe en laat al roerend in 5 min. garen. Voeg de melk geleidelijk toe als de bloem bruin begint te worden. Breng aan de kook en laat 10 min. koken. Roer regelmatig. Breng de saus op smaak met peper en zout. 3. Verwijder het vel van de worst en meng het vlees met de oregano. Vorm balletjes ter grootte van een knikker. Bak in een koekenpan zonder olie of boter in 5 min. gaar. 4. Schep een laag groentesaus in de ovenschaal. Bedek met lasagnebladen, schep er een laag groentesaus op en bedek met 1/3 van de gehaktballetjes en 1/3 van de bechamelsaus. Maak zo nog 2 lagen. Bestrooi met de kaas. Bak in 35-40 min. in de oven goudbruin en gaar.
Apple Crumble (4 pers)
Ingrediënten:
150 gram boter
150 gram suiker
1 theelepel kaneel
300 gram bloem
4 appels
Custardpoeder
Melk (voor de custardpoeder, je kunt uiteraard ook gewoon vanillevla nemen als je geen kracht hebt voor het maken van custard)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de appels en snij ze in stukken. Meng ze met een paar schepjes suiker en een beetje kaneel en leg ze dan in een ovenschaal.
Meng in een kom de boter, suiker, bloem en een snufje kaneel totdat het een korrelig deeg wordt. Kruimel het deeg over de stukjes appel en zet het zo'n 20 minuten in de oven. Het deeg moet een beetje bruin worden.
Maak in de tussentijd de custard. Blijf als hij klaar is goed roeren want je hebt kans dat hij anders te snel afkoelt en dan krijg je zo'n horror-vel die je nog wel kent van de chocolademelk van je oma vroeger. Brrr. Je kunt hem ook afdekken met wat huishoudfolie om snel afkoelen te voorkomen.
Doe wat appelcrumble in een bakje en schenk er wat warme custard over. Voorzichtig met eten want het is echt gloeiend heet!
Ik zou zeggen, trek van tevoren al een joggingbroek met veel elastiek aan en schep gerust nog een keer op. Ik had er nog een foto van willen nemen, maar ik was te laat...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten