maandag 20 februari 2012

Kasteeltaart met prinses en draak

Mijn nichtje en neefje werden 4 jaar en mijn zus had gevraagd of ik de taart wilde verzorgen. Aangezien dit mijn twee kleine oogappeltjes zijn, besloot ik er  een mooi project van te maken. Het moest een super-taart worden! Ik had al wel eens eerder een mini-taartje bekleedt met marsepein en dat was eigenlijk eenvoudiger dan ik dacht, dus het werd in ieder geval iets met marsepein. Niet met fondant, want een taart moet ook nog wel lekker smaken en fondant vind ik echt smerig. Ik heb wat rondgekeken op een forum over taarten bakken en zo stuitte ik op een geweldige kasteeltaart compleet met prinses en draak. Geweldig! Iets voor zowel een jongen als een meisje en absoluut een waardig project. Ik met de foto van die taart naar een winkel voor taartbenodigdheden. Ik liet het meisje in de winkel de foto zien en vroeg: hoe moet ik dit maken? Ze keek me een beetje warrig aan en vroeg: ehm, heb je al wel eens eerder zoiets gemaakt? Nee, zei ik, maar zo moeilijk kan het niet zijn toch. Aan haar gezicht te zien, blijkbaar wel. Ze keek me aan alsof ik niet helemaal goed bij zinnen was en praatte me een simpele ronde taart aan. Nou ben ik zeer eigenwijs van aard en als ik een 3-lagen 3D-taart in mijn hoofd heb, dan komt er een 3-lagen 3D-taart. Dat kon zij natuurlijk ook niet weten. Ik wilde niet direct overkomen als betweter, dus ik kocht een  paar kleurtjes marsepein en zei dat ik dan alleen maar ging proberen om de prinses en de draak te maken. Oh dus je hebt in ieder geval al wel eens eerder geboetseerd? vroeg ze. Ehm, nee dat ook niet, hoezo? Ze vroeg: kun je puzzelen? Ik, domme muts die ik ben, antwoord met: ja. Ze zei: ik bedoel uiteraard niet puzzelen zoals met een legpuzzel, maar de techniek die gebruikt wordt bij taarten. Ow. Nou, daarmee was mijn antwoord gegeven, leek mij. Ik hoorde haar denken: zoek het dan maar lekker zelf uit. En dat was precies mijn gedachte: ik zoek het zelf wel uit.
Ik wil uiteraard helemaal niet doen alsof de mensen die werkelijk de meest prachtige taarten maken, iets heel eenvoudigs op tafel zetten, want het zijn vaak echte kunstwerkjes, tot in de perfectie uitgevoerd, maar ik ben zelf nou eenmaal niet zo iemand waarbij alles extreem netjes en perfect afgewerkt hoeft te zijn. Ik ben niet zo kritisch :-). Maar als ik iets in mijn hoofd heb zitten dan ga ik er wel voor en met forums die bomvol goede informatie staan, youtube en google, kom je echt een heel eind.

Ik begon met het boetseren, jawel, van de draak. Complete foto-uitleg op internet gevonden en verrek, hij was binnen een half uurtje helemaal af en nog goed gelukt ook. Toen werd ik wat overmoedig. Ik dacht, zo'n prinses schudt ik wel even uit mijn mouw, hoppa. De jurk ging ook prima, harstikke mooi, maar dat gezicht... drama! De eerste poging leek wel een slechte travestiet. De tweede werd een kleine wulpse vrouw met dikke tieten en overgewicht, maar in ieder geval al iets beter. Kroontje erop en voila, prinses. Maar hij zat me toch niet helemaal lekker, dus de volgende dag toch weer opnieuw begonnen. Ik vond op internet een grote prinsessentaart met een roze prinses die een kikker kust en aangezien ze haar ogen dicht had, die zijn toch het lastigst, werd dit de laatste poging. Gelukt ook nog!

De details waren er, nu nog waar het werkelijk om draaide: de taart. De dag voor het feest vroeg opgestaan en begonnen met chocolade-biscuit. Als vulling besloot ik de vulling te nemen die ik ooit gemaakt had voor een red-velvet-taart. Die was niet te zwaar en niet te zoet, perfect bij chocoladecake. De biscuits maken was een fluitje van een cent, het doorsnijden viel uiteindelijk ook reuze mee en een klein tijdje later had ik drie verschillende, gevulde taarten. Nu nog een kwestie van de juiste kleur marsepein mengen, versieringen aanbrengen en stapelen maar!

Het is echt niet zo extreem lastig als het eruit ziet. Je moet er wel echt de tijd voor nemen en behoorlijk wat spullen voor in huis halen. Het is dan ook geen budget-taartje van de Hema. Het kost wat, maar dan heb je ook wel echt wat. Het was een enorm succes, de kinderen vonden hem prachtig en de ouders vonden hem, niet geheel onbelangrijk, erg lekker en niet te zwaar. Ik kreeg van vele ouders te horen dat ze verbaasd waren dat hij lekker was, omdat die versierde taarten van tegenwoordig vaak wel heel mooi zijn maar niet echt lekker smaken. Uiteraard ging het hier voornamelijk om het uiterlijk van de taart, maar als je een taart op tafel zet, in hemelsnaam zorg er dan voor dat hij ook goed te eten is, anders heb je echt een kans gemist vind ik. Waarom compromissen sluiten, het kan echt allebei, mooi en lekker! Succes!

Recept Chocoladebiscuit:

Voor een vorm van 24 cm.:

6 eieren; gesplitst
180 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels warm water
2 volle eetlepels cacao
90 gram bloem
90 gram maizena


Bereiding:
1. Vet je springvorm in met boter en bestrooi met bloem. Klop overtollig bloem eruit.
2. Leg de eieren vooraf 5 minuten in warm water.
3. Verwarm de oven voor op 180 graden (gasstand 3-4)
4. Meng de bloem, maizena en de cacao; zeef deze
5. Eiwitten stijfkloppen met 60 gram suiker en 2 eetlepels warm water; klop ongeveer 5 minuten
6. Eigelen in een andere kom met de rest van de suiker en de vanillesuiker schuimig kloppen; ook ongeveer voor 5 minuten.
7. Doe de stijfgeklopte eiwitten nu op de dooiers leggen.
8. Doe nu een beetje van het bloem/maizena/cacao-mengsel bij de eieren. Spatel dit voorzichtig maar goed door elkaar. Voeg telkens een beetje van het bloem/maizena/cacao-mengsel toe.
9. Wanneer alles goed met elkaar gemengd is bak je de biscuit gaar in ongeveer 35-40 minuten. De eerste 30 minuten de oven niet openen anders zakt de taart in! (de kleine biscuit van 12 cm heb ik ongeveer 15 minuten in de oven gedaan).

Recept vulling:

150 gr crème fraiche
80 gr poedersuiker
½ vanillestokje
500 gr mascarpone
400 gr frambozen

Recept botercréme (ik heb 2 porties gemaakt):


Hoeveelheid:          1  portie    2 porties    3 porties    4 porties
Zachte roomboter  75 gram    150 gram   250 gram  300 gram
Poedersuiker         125 gram   250 gram  375 gram  500 gram
Heet water             1 theel.      2 theel.      3 theel.     4 theel.

Overige benodigdheden:

Voor drie lagen taart: 1 kilo marsepein
Voor de versiering: marsepein naar eigen inzicht, wat je wilt maken
Uitsteekvormpje voor de bovenkant kasteel
Douwels (dat zijn houten stokjes of harde plastic buisjes die je in de taart steekt. Hierop kan de tweede taart rusten en zakt de taart eronder niet in).
Kartonnetjes voor onder de taart
Een harde,grote plaat waar de complete taart op kan staan
Verschillende groottes bakvormen (ik heb 26 cm, 20 cm en 12 cm gebruikt)

Meng de crème fraiche goed met de poedersuiker en de zaadjes uit het vanillestokje. Voeg de mascarpone toe en klop licht op. Prak de frambozen grof en meng door de crème. Verdeel de crème in drieen. Leg een cakelaag op een bord en doe eenderde deel van de crème op de cakelaag en strijk glad met een glaceermes. Leg de 2e cakelaag hierop, druk licht aan, verdeel hierover ook eenderde van de crème en strijk weer glad. Druk de laatste cakelaag erop.

Bereiding:

Bak drie verschillende groottes chocoladebiscuits. Ik heb het bovenstaande recept gebruikt voor een 26 cm vorm (die werd wel een beetje aan de platte kant, dus iets meer beslag zou beter zijn geweest, maar het is te doen). En nog een keer deze hoeveelheid voor een 20 cm vorm en een 12 cm vorm tezamen. Zodra de taart uit de oven komt, zet hem dan ondersteboven op een groot bord, op een stuk bakpapier, dan wordt hij wat platter aan de bovenkant. Laat de taarten helemaal afkoelen.
Snij elke taart twee keer horizontaal door. Je kunt het beste voorzichtig een klein beetje insnijden rondom de taart en daarna langzaamaan meer naar het midden toe snijden. Dan weet je in ieder geval dat je recht snijdt.

Doe wat botercreme in een spuitzak en spuit daarmee aan de rand van de onderste laag van de taart rondom een randje. De vulling is erg zacht en vochtig en als deze buiten de taart komt, dan wordt de marsepein week. Om deze reden maak je aan de rand van de taart een soort "dam" van botercréme, zodat de vulling niet buiten de randen van de taart komt. Maak de dam net zo hoog als de vulling. Doe dit bij elke laag.

Maak per taart twee lagen met vulling (je hebt nu drie lagen chocoladecake en twee lagen met vulling. Leg het dakje van de taart erop en besmeer de hele taart (behalve de onderkant) met een hele dunne laag botercréme (dit voor het plakken van de marsepein).

Rol de marsepein heel dun uit. Om te voorkomen dat de marsepein aan de ondergrond of aan de deegroller blijft plakken, gebruik je ruim poedersuiker, zoals je dat normaal gesproken met bloem zou doen. Verplaats de marsepein regelmatig om plakken te voorkomen. Als de marsepein dun en groot genoeg is, leg deze dan heel voorzichtig over de taart en druk heel zachtjes aan. Druk de marsepein voorzichtig een beetje naar beneden, dan komen er geen vouwen in. Je eerste taart is nu klaar. Herhaal dit met alle drie de taarten. Zet de middelste en bovenste taart op een kartonnetje. Zorg ervoor dat het karton er niet onderuit steekt, knip het desnoods bij.

Steek in de onderste taart een stuk of 4/5 douwels. Zorg ervoor dat je ze plaatst op de plek waar de tweede taart komt te liggen. Je moet ze niet meer kunnen zien als de andere taart erop staat. Doe hetzelfde met de tweede taart. Bij de bovenste taart is dit uiteraard niet nodig. Als je de taart nog gaat verplaatsen, kun je ervoor kiezen om een hele lange houten douwel door alledrie de taarten te steken (inclusief karton, dus je moet de punt van de douwel dan wel slijpen, zodat hij scherp genoeg is om door het karton te gaan). Maar mijn advies is om de taart in delen te verplaatsen en dan ter plekke weer op elkaar te zetten.

Maak voor de versiering van het kasteel een bol van marsepein. Rol deze uit tot een lange ronde sliert. Niet te dun maken! Maak deze plat en lang genoeg zodat je met het uitsteekvormpje er zo'n bovenkantje van het kasteel uit kan steken. Maak de onderkant een beetje platter. Smeer wat botercréme rondom de zijkant van de taart, aan de bovenkant. Plak hierop de lange slier en druk hem voorzichtig aan. Smeer de onderkant van de sliert voorzichtig tegen de marsepeinen taart aan om hem goed te laten hechten. Je moet de overgang niet al te goed meer kunnen zien. Doe dit bij alle drie de taarten.

Verder komt het neer op je eigen fantasie. Maak figuurtjes, roosjes, klimop, raampjes, wat je zelf maar wilt. Neem er wel de tijd voor, want het kan behoorlijk frustrerend zijn als het allemaal niet in 1 keer lukt of als iets weer kapot gaat. Plak de marsepeinen figuurtjes vast met botercréme en druk het voorzichtig aan.


Zet de taart op een koele plek weg (liefst de koelkast) tot gebruik.

Veel plezier en vooral: eet smakelijk!












donderdag 9 februari 2012

Ik zou toch bij jou komen eten?

Er is weer eens iemand zo vrij geweest zichzelf uit te nodigen om te komen eten. Diegene presteert het altijd om te beginnen met de vraag of ik kom eten, om uiteindelijk te eindigen bij mij aan tafel. Hoe hij het doet, doet hij het, maar ik trap er altijd in. Maar goed ik kook met liefde, dus geen probleem. Wel komt bij mij, zoals bij velen, de stress naar boven van: wat ga ik maken? Nou ben ik bezig met het schrijven van een kookboek dus je zou zeggen dat ik inmiddels genoeg recepten heb om uit te kiezen en dat is ook zo. Maar als je een kookboek schrijft, ben je altijd op zoek naar nieuwe recepten die je mooi kunt gebruiken voor deze gelegenheid. Dus alsnog stress. Nou ja, een klein beetje dan.

Ik plaats mijzelf achter de computer met om mij heen grote stapels kooktijdschriften, kookboeken en losse blaadjes met recepten. Waar heb ik zin in? Op dit moment is Nederland in de ban van siberische temperaturen, dus een lekkere erwtensoep of boerenkool met worst zou een mooie optie zijn, maar ik wil er toch iets meer van maken dan dat. In de winter heb ik altijd behoefte aan comfort-food, zoals risotto met veel room, kaas en truffel. Maar toen ik laatst onverwachts in een land was waar de zon scheen, keek ik naar de gemaakte foto's van mij in bikini en dacht: easy on the cream...

Ik was dus een beetje "lost" op receptengebied. Toen kwam van mijn tafelpartner het idee voor lasagne. Ik weet dat zo ongeveer iedereen in Nederland op zijn minst een lekkere lasagne op tafel kan toveren, maar dat is nou nét een van de dingen waar ik niet zo bedreven in ben. Het wordt altijd nooit een prachtig rechthoekig stapeltje, maar een ingestorte blubber. Maar wel heerlijk comfortfood, dus ik besloot me er maar aan te wagen.

De lasagne was van een vriendin van die vriend van me en een categorietje Allerhande. Nou, leek me dus niet al te moeilijk en dat was het uiteindelijk ook niet. Origineel, met de gehaktballetjes in plaats van rulgebakken gehakt, maar hij miste wel een beetje pit. Voor de volgende keer ga ik er zeker wat rode peper en wat meer kruiden aan toevoegen.

Ik was net zo inspiratieloos voor het toetje, tot ik ineens een ingeving kreeg. Wat is nou lekkerder op een ijskoude avond dan een ouderwetse apple crumble? Met custard uiteraard! Wel uit een pakje, tikkie valsspelen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik kon geen custardpap meer zeggen en leek na afloop wel zwanger. Ik speelde nog met de gedachte om de bovenste knoop van mijn spijkerbroek los te maken, maar dat was mijn eer te na. Zeer voldaan, na dit perfecte eten voor een perfecte stemming!

Lasagne met gehaktballetjes (het originele recept):

Ingrediënten
  • 75 g boter
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 winterpeen, in dunne plakjes
  • 4 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
  • 50 g bloem
  • 700 ml halfvolle melk
  • 1 schaal runderbraadworsten (4 stuks, 520 g)
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 pak verse lasagnebladen (250 g, koelvers)
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt     
Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit voor de groentesaus 25 g boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de peen en bleekselderij toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomatenblokjes en peper en zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. koken met de deksel op de pan. Roer regelmatig. 2. Verhit ondertussen voor de bechamelsaus de rest van de boter in een pan. Voeg de bloem toe en laat al roerend in 5 min. garen. Voeg de melk geleidelijk toe als de bloem bruin begint te worden. Breng aan de kook en laat 10 min. koken. Roer regelmatig. Breng de saus op smaak met peper en zout. 3. Verwijder het vel van de worst en meng het vlees met de oregano. Vorm balletjes ter grootte van een knikker. Bak in een koekenpan zonder olie of boter in 5 min. gaar. 4. Schep een laag groentesaus in de ovenschaal. Bedek met lasagnebladen, schep er een laag groentesaus op en bedek met 1/3 van de gehaktballetjes en 1/3 van de bechamelsaus. Maak zo nog 2 lagen. Bestrooi met de kaas. Bak in 35-40 min. in de oven goudbruin en gaar.

Apple Crumble (4 pers)

Ingrediënten:

150 gram boter
150 gram suiker
1 theelepel kaneel
300 gram bloem
4 appels
Custardpoeder
Melk (voor de custardpoeder, je kunt uiteraard ook gewoon vanillevla nemen als je geen kracht hebt voor het maken van custard)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de appels en snij ze in stukken. Meng ze met een paar schepjes suiker en een beetje kaneel en leg ze dan in een ovenschaal.

Meng in een kom de boter, suiker, bloem en een snufje kaneel totdat het een korrelig deeg wordt. Kruimel het deeg over de stukjes appel en zet het zo'n 20 minuten in de oven. Het deeg moet een beetje bruin worden.


Maak in de tussentijd de custard. Blijf als hij klaar is goed roeren want je hebt kans dat hij anders te snel afkoelt en dan krijg je zo'n horror-vel die je nog wel kent van de chocolademelk van je oma vroeger. Brrr. Je kunt hem ook afdekken met wat huishoudfolie om snel afkoelen te voorkomen.

Doe wat appelcrumble in een bakje en schenk er wat warme custard over. Voorzichtig met eten want het is echt gloeiend heet!


Ik zou zeggen, trek van tevoren al een joggingbroek met veel elastiek aan en schep gerust nog een keer op. Ik had er nog een foto van willen nemen, maar ik was te laat...